Kunst

Utstilling: Cecilia Jonsson - "Kjerneboring i dyp tid, en geologisk studie av grått"

En fotomikrografisk installasjon basert på vitenskapelige geologiske metoder for å utvinne, analysere og kategorisere mineralprøver.

Utstillingsåpning fredag 5. mai kl. 18.00 – 21.00.
Utstillingen vises i perioden 5. – 14. mai.
Åpent tirsdag - søndag kl. 13.00 – 18.00 (lukket mandag).
Fri adgang.

”Kjerneboring i dyp tid, en geologisk studie av grått” er et tverrfaglig kunstprosjekt som anvender vitenskapelige geologiske metoder for å utvinne, analysere og kategorisere mineralprøver. Den første delen med prøveboring og stedsspesifikk installasjon (bestillingsverket for The Dark Ecology project) fant sted i mai 2016 på Prestefjellet, i Sør-Varanger kommune, utenfor Kirkenes. Her er et tykt fundament av 2,5 milliarder år gammelt grunnfjell utforsket ved hjelp av diamantkjerneboring 170 meter dypt.

Arbeidet består av borerester og fragmenter fra innsiden av grunnfjellet som ikke lenger er kommersielt levedyktig. I forkant av utstillingen på Visningsrommet USF, har kunstneren hatt opphold på Norges Geologiske Undersøkelse, NGUs laboratorium i Trondheim og Nasjonalt Borkjerne- og prøvesenter i Løkken. Gjennom to måneder har hun arbeidet med analyser, preparering og mikroskopering av borekjernene fra Kirkenes. Resultatene av undersøkelsen presenteres gjennom fotomikrografi av tynnslipprøver av grunnfjellets 170 meter dype tverrsnitt. Disse er 0,03 mm snitter av en bergart eller et mineral som monteres på et objektglass og blir belyst. I utstillingen møter vi steinens mikrostruktur og mineralogiske sammensetning, i en undersøkelse av farge, persepsjon og optisk forgrening mellom tilskuere, objekt og rom.

Cecilia Jonsson (f. 1980, SE) utforsker grenselandet mellom mineralriket og levende organismer som både en metode for observasjon og som medium. Hennes verk er ofte stedrelaterte, kunstneriske tolkninger av empirisk materielle foreteelser som informeres av metoder innen naturvitenskapen. Kunstnerens mange prosjekt tar form gjennom undersøkelser av fysiske og ideologiske egenskaper av råvarer som danner grunnlag menneskets eksistens, fra opprinnelser dypt nede i jorden, til utvinning, transformering og global utnyttelse.

Cecilia Jonsson avla sin master i Kunst fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen og Nordic Sound Art program 2012. Hennes verk er vist bl.a. på National Taiwan Museum of Fine Arts, Museum of Natural History i Venezia og Edifici Disseny Hub Barcelona. I 2014 fikk hun en pris i VIDA 16.0 Art and Artificial Life International Awards for sitt prosjekt The Iron Ring og i 2016 vant hun den nederlandske Bio Art & Design Awards med prosjektet Haem. Cecilia bor i Bergen.

www.ceciliajonsson.com

Facebookevent

”Kjerneboring i dyp tid, en geologisk studie av grått” er støttet av Dark Ecology, Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde og Statens utstillingsstipend, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune. Bestillingsverket for Dark Ecology er kuratert av Sonic Acts og Hilde Methi. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) og Arctic Drilling AS.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.